Aanvraag medebewoner (samenwonen)

Wat leuk dat u gaat samenwonen! Als u van ons een woning huurt en gaat samenwonen, geef het aan ons door. Vul het aanvraagformulier medebewoner in en stuur ons dat toe met alle gevraagde bijlagen. In de aanvraag vermeldt u wie er bij u komt wonen. We nemen uw aanvraag in behandeling als deze compleet is.

Wat stuurt u met de aanvraag mee?

• kleurenkopieën van de legitimatiebewijzen van de huurder en van de medebewoner;
• een verhuurdersverklaring van de afgelopen 5 jaar waar de medebewoner zelfstandig een woning huurde. Woonde u in een koopwoning of thuis bij uw ouders, dan is een verhuurdersverklaring niet van toepassing;
• een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) met woonhistorie en gezinssamenstelling van de medebewoner. Op te vragen bij de gemeente waar u woont (tegen een vergoeding).

Beoordeling van uw aanvraag

Wij beoordelen uw aanvraag op:
• eventuele huurschulden van de huurder en/of toekomstige bewoner;
• overlast veroorzaakt door huurder en/of toekomisge bewoner;
• het door u ingevulde aanvraagformulier met bijlagen.
U ontvangt altijd een schriftelijke reactie op uw aanvraag.

Vergeet niet om de medebewoner op uw adres in te laten schrijven bij de gemeente

Het samenwonen kan invloed hebben op eventuele toeslagen en op de jaarlijkse huurverhoging.

De medebewoner is nog geen medehuurder

De medebewoner wordt door samenwonen géén medehuurder. Hij of zij kan geen aanspraak maken op de woning. Als de huurder de woning verlaat, moet de medebewoner de woning ook verlaten. Na minimaal 2 jaar kan de medebewoner medehuurder worden. U vraagt dit aan door het aanvraagformulier medehuurder in te vullen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Geef het aan ons door. Stuur een kopie van uw huwelijksakte/partnerschapsregistratie (voorzien van uw woonadres) naar ons op. U wordt dan als medehuurder opgenomen in onze administratie.

Kan een inwonend kind hoofd- of medehuurder worden?

Kinderen voeren normaal gesproken geen duurzame, gemeenschappelijke huishouding met hun ouders. Kinderen gaan na verloop van tijd zelfstandig wonen. Inschrijven in het woonverdeelsysteem van Wooniezie is mogelijk vanaf 18 jaar.

Volgens de wet zijn kinderen medebewoners, maar geen medehuurders. Daarom staan zij nooit op het huurcontract vermeld. Indien een kind tot zijn 34e jaar bij zijn ouders inwoont, wordt dit gezien als een gezamenlijke huishouding. Na overlijden van de ouders, kan het contact overgezet worden op naam van het kind.
Is het kind jonger dan 34 jaar en overlijden de ouders, dan wordt per situatie gekeken of het kind in de woning kan blijven wonen. Is er geen sprake van overlijden van de ouders, maar wil een inwonend kind van 34 jaar het contract overnemen. Dan wordt gekeken of de woning passend is.

 

Download(s)

Aanvraagformulier medebewoner

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×