Energiebesparen

De gasprijzen stijgen flink. Energie besparen is daarom een veelbesproken thema. Ook als huurder kunt u uw woning comfortabeler maken en op uw energiekosten besparen. Voor grote maatregelen heeft u toestemming nodig van woCom. Met kleinere maatregelen in en rondom huis kunt u zelf aan de slag. We geven u graag praktische en direct toepasbare tips.

WoCom & energiebesparing
Bij woCom zijn we dagelijks bezig met duurzaamheid. We werken zo aan een beter klimaat en zorgen ervoor dat de energiekosten van onze huurders niet te veel stijgen. We brengen energiebesparende maatregelen aan bij het opknappen van onze huurwoningen en bouwen duurzame nieuwbouwwoningen. Neem contact met ons op als u interesse heeft in:
Zonnepanelen*
• Het na-isoleren van dak, vloer, gevel en dubbel glas*
• Een perilex-aansluiting voor gasloos koken
Afkoppelen van hemelwater
Klik hier om naar de pagina over woningverbetering te gaan. 

* Vanwege de grote hoeveelheid aanvragen kunnen we op dit moment helaas niet binnen 2 weken reageren op uw verzoek. We hebben hier meer tijd voor nodig. Hiervoor vragen we uw begrip.

Energielabel
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Dat gaat over de kwaliteit van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. G is het slechtste energielabel en A++++ het beste. Sinds 2008 is bij een nieuwe verhuring een energielabel verplicht voor huurwoningen. Klik hier voor meer uitleg.
Het energielabel van uw huurwoning vindt u op het klantenportaal mijn.wocom.nl of op www.EP-online.nl. U kunt het ook bij woCom opvragen via telefoonnummer (0493) 49 76 66 of door een mail te sturen naar info@wocom.nl.

Tips om eenvoudig energie te besparen
Met kleinere maatregelen in en rondom uw huis kunt u zelf aan de slag. We geven u graag praktische en direct toepasbare tips om energiezuiniger te leven. Zo woont u prettiger, maakt u uw woning klimaatbestendig, bespaart u op uw energierekening en draagt u bij aan een beter milieu. Bekijk onderstaande tips of open deze deze informatiekaart.

Zorg dat ventilatieroosters in de ramen open staan. Lucht uw woning elke dag zo’n 15 tot 20 minuten, door de ramen open te zetten. Dit voorkomt vochtoverlast en het bespaart energie. Het verwarmen van een droge woning kost namelijk minder energie.

Heeft u radiatoren tegen een ongeïsoleerde buitenmuur? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft dan ook minder hard te stoken.

Een koelkast of vriezer met een te dikke ijslaag verbruikt al snel meer dan tien procent extra energie. Ontdooi uw koel- en vriesapparaten daarom minimaal twee keer per jaar. Zo voorkomt u onnodig energieverlies.

Vervang uw lampen door energiezuinige ledlampen. Vervangt u 5 gloeilampen door ledlampen, dan bespaart u al snel €60,- per jaar. Schakel ook de verlichting uit in een ruimte waar u niet bent.

 

Gebruik een waterbesparende douchekop of douche twee minuten korter per dag. Een gezin bespaart daarmee zo’n 12.000 liter water en 90 m3 gas. Dat komt neer op € 80,- per jaar.

Gebruik een waterbesparende douchekop. U doucht met een waterbesparende douchekop even comfortabel als met uw oude, maar u verbruikt bijna de helft minder water.

Maak een rondje door het huis. Sluit kieren af waardoor warmte ontsnapt. Bijvoorbeeld de brievenbus. Pas tochtstrips toe bij ramen en deuren.

Blijf wel 24 uur per dag zorgen voor een goede ventilatie.

Minder wassen scheelt veel in het verbruik van water en stroom. Zet uw was- of vaatwasmachine pas aan als hij vol is en was niet te heet. Ook bespaart u flink door de was buiten aan de waslijn te laten drogen.

Wassen op 60º kost twee keer zoveel energie als wassen op 40º. En op 90º zelfs drie keer zoveel. Veel wasmiddelen werken uitstekend op 30º of 40º.

Wasdrogers zijn echte energievreters. Met een droger met het A-label bespaart u bijna € 90,- per jaar ten opzichte van een C-label. Door bij mooi weer de was buiten te hangen, bespaart u extra.

De deksel op de pan zorgt ervoor dat de warmte in de pan te blijft. Het scheelt bijna de helft in kooktijd en daarmee ook de helft in energieverbruik. Omdat de warmte in de pan blijft, kan het vuur ook lager gezet worden.

Zorg ervoor dat de verwarming alleen aan is als dat nodig is. De verwarming overdag één graad lager zetten, maakt al een heel groot verschil. En zet hem bijvoorbeeld al een uur voordat u naar bed gaat op een lagere temperatuur.

Goede zonwering voorkomt ongewenste opwarming van een kamer door de zon. Hierdoor hoeft u de woning minder te koelen. Wilt u toch actief koelen? Gebruik dan ventilatoren in plaats van airconditioning. Ventilatoren verbruiken minder energie en kunnen de gevoelstemperatuur met 3 tot 5 graden laten zakken.

De stand-by functie van al uw apparaten samen kost jaarlijks tientallen euro’s aan stroom. Met een stekkerdoos met (tijd)schakelaar zet u een of meer apparaten met één druk op de knop uit en voorkomt u dat ze op sluimermodus blijven staan. Is uw apparaat opgeladen? Haal dan óók de oplader uit het stopcontact.

Koopt u een nieuw apparaat? Let dan op het energielabel. Dit label geeft binnen een categorie van A tot en met G aan hoeveel energie een apparaat verbruikt. Heeft u een apparaat met een energielabel A+++? Dan is dit het meest energiezuinige apparaat ten opzichte van vergelijkbare apparaten met dezelfde functie en kenmerken.

Zet uw computer, televisie en dvd-speler helemaal uit. Al deze apparaten slurpen energie als ze stand-by staan. Zet de apparaten helemaal uit en gebruik de stand-by knop zo weinig mogelijk.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×