Regels voor toewijzen van woningen

Regels voor toewijzen van woningen

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Dan moet u rekening houden met de regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen.

Waarom passend toewijzen?

De overheid heeft deze norm opgenomen in de wet, om te voorkomen dat mensen met een beperkt inkomen in te dure woningen gaan wonen. Mensen met een hoger inkomen kunnen niet op goedkope woningen reageren. Hierdoor blijven de goedkope woningen beschikbaar voor de lage inkomens.
Woningcorporaties zijn verplicht om zich aan de toewijzingsregels te houden.

Voor welke woningen kom ik in aanmerking?

Uw inkomen, leeftijd en huishoudgrootte bepalen voor welke woningen u in aanmerking komt. Kijk voor meer informatie over passend toewijzen op de website van Wooniezie. Bekijk in onderstaand schema op welke woningen u met uw inkomen en huidhoudgrootte kunt reageren.
* het schema met het prijstabel 2024 volgt z.s.m

U ziet binnen welke huurprijsklasse u in aanmerking komt voor een woning. Als u inlogt bij Wooniezie ziet u bij ‘Passend Aanbod’ automatisch de woningen die passen bij uw inkomen. Let op: de nieuwe toewijzingsregels gelden alleen voor nieuwe huurcontracten.

Inkomensverklaring van de belastingdienst

Bij een woningaanbieding wordt het inkomen getoetst aan de hand van een inkomensverklaring van de belastingdienst. Zorg ervoor dat u, voordat u reageert op een woning, een inkomensverklaring heeft. Alleen de meest recente inkomensverklaring wordt door ons geaccepteerd. U kunt het inkomensformulier (niet ouder dan 2021) opvragen bij de Belastingdienst. Gratis via  0800-0543 of via de website mijn.belastingdienst.nl. Vraag het op tijd aan. Zo voorkomt u teleurstellingen, want zonder inkomensverklaring gaat een woningaanbieding niet door.

Downloads
Informatiekaart woningzoekenden 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×