Huurders Mariahout gaan van label C/D naar A+++

WoCom verduurzaamde huurwoningen De Nieuwe Erven

In Mariahout zitten 14 huishoudens van de straat De Nieuwe Erven er sinds kort een stuk zuiniger bij. Energiezuiniger. Want na de renovatie van hun sociale huurwoningen door woCom heeft hun huis een energielabel van A+++. Het ‘groenste’ energielabel A is al behoorlijk zuinig. Een huis met 3 plusjes verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A. En dat voelen de huurders letterlijk in hun portemonnee.

Het energielabel A staat gelijk aan ‘zeer laag energieverbruik’. Bij het renoveren van de 14 senioren-woningen in Mariahout is op allerlei manieren gedacht aan het besparen van energie. De complete buitenzijde werd aangepakt om de woning beter te isoleren en energieverlies tegen te gaan. Elke woning kreeg nieuwe kozijnen met triple en HRR++ glas en met de zonnepanelen op de nieuwe daken wekt de woning zelf energie op. Aan de binnenzijde koos woCom voor de overstap van gas naar elektra. Omdat de woningen volledig gasloos moesten worden, zijn de cv-ketels verwijderd en zijn er elektrische warmte-pompen geplaatst. Hierdoor zijn ze een stuk milieuvriendelijker en bovendien dalen de energiekosten (en daarmee de totale woonlasten) voor de bewoner. Voor een gezond binnenklimaat is er een CO2-gestuurd warmte terugwin systeem aangelegd; hierdoor wordt de restwarmte hergebruikt en de binnenlucht automatisch gefilterd.

“Zo’n verbouwing wordt wel eens vergeleken met kamperen in eigen huis.”

Kamperen in eigen huis
“De sfeer tijdens de renovatie was goed”, vertelt projectleider René van den Berg, die bij woCom de renovatie begeleidde, “en we konden altijd rekenen op begrip en medewerking van onze bewoners. Ik moet ze hiervoor een groot compliment geven, want een renovatie terwijl je in je huis woont is erg ingrijpend.” Zo’n verbouwing wordt wel eens vergeleken met kamperen in eigen huis. Met ook nog eens de nodige overlast en vreemde mensen over de vloer. De woningcorporatie heeft bij dit project, ook vanwege de leeftijd van de veelal seniore bewoners en de ligging van de woningen, daarom bewust gekozen voor een sociale aannemer. Samen met Rendon dacht woCom goed na over een slimme aanpak en het betrekken van bewoners en omwonenden. “Voorafgaand aan de werkzaamheden is de renovatie bij elke bewoner aan de keukentafel doorgesproken. We zorgden voor persoonlijke begeleiding door een sociaal uitvoerder en een bewonersconsulent. En zetten extra capaciteit in om de doorlooptijd te verkorten voor werkzaamheden die veel overlast gaven. We hielpen bewoners die dat zelf niet konden een handje bij het opzijzetten van spullen, zorgden voor een container waar ze afval in kwijt konden bij het opruimen van de zolder, boden ze een rustruimte met koffie en overlegden met (mantel)zorg als dat nodig was.”

Proefwoning
Ook maakte de aannemer een proefwoning. In en om deze woning werden alle werkzaamheden uitgevoerd die ze ook in de andere woningen gingen doen. “Zo wisten we hoe alles zo efficiënt mogelijk op elkaar kon worden afgestemd om de doorlooptijd per woning zo kort mogelijk te houden.”

Van gas naar gasloos
Een belangrijk aspect van de duurzame renovatie was de aanpassing van de installaties in de woningen. Door de cv-installatie te vervangen door een warmtepomp, de gasmeter te verwijderen en de meterkast aan te passen, zijn de woningen helemaal van het gas af. Naast energiezuinig zijn ze dus ook nog een stuk beter voor het milieu. “We zijn heel trots dat we dit samen met onze bewoners bereikt hebben.”

 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×