Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne

Veel Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor de oorlog in hun land. Zij laten huis en haard en in veel gevallen ook familie achter. De eerste vluchtelingen zijn al in ons land aangekomen en ondergebracht. Die toestroom aan mensen zal ook in Brabant de komende dagen groter worden is de verwachting. Ook enkele woCom-huurders hebben aangegeven klaar te staan om hulp of onderdak te bieden aan de vluchtelingen die naar Nederland komen. Dat is hartverwarmend!

Onderdak bieden
Naast dat woCom huisvesting gaat bieden aan Oekraïense vluchtelingen, ontvangen wij ook berichten van huurders die woonruimte beschikbaar willen stellen. Hoewel direct persoonlijke hulp van huurders heel mooi is, moet dit niet onderschat worden. Zowel gemeenten als hulporganisaties geven aan dat dit niet eenvoudig is. Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. We adviseren u daarom eerst de volgende tips te lezen:
10 tips voor het opvangen van een vluchteling – Takecarebnb

Wat kunt u doen?
Inwoners die hun hulp willen aanbieden, kunnen dat bij hun gemeente melden. De gemeente kan dan initiatiefnemers en vluchtelingen aan elkaar koppelen of doorverwijzen naar bekende hulporganisaties. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente, bel ze of stuur een mail.
Wilt u vluchtelingen onderdak aanbieden? Dan kan dat. Zorg dan dat u dit niet alleen, maar altijd in overleg met de gemeente doet. Het is belangrijk dat bekend is waar de opvang is, anders raken mensen uit beeld voor hulp (zorg, inkomen, eventuele vervolg-huisvesting enzovoorts). We moeten voorkomen dat mensen nu geholpen worden en daarna tussen wal en schip vallen. Op Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen – Vluchtelingenwerk leest u er meer over.

Consequenties voor de huurder
Houd het aantal personen dat u opvangt beperkt. Ook om eventuele overlast te voorkomen in de buurt; besef dat degene die u opvangt hiermee geen recht heeft op woning. Daarnaast wijzen we er op dat er met de huidige regelgeving misschien ook nadelige consequenties zijn voor de huurder zelf. Bijvoorbeeld voor uw huurtoeslag of uitkering als de vluchteling een uitkering krijgt. We verwachten aanpassingen, maar die zijn nog niet bekend. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Geld doneren
Wilt u een geldbedrag doneren en op die manier bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp? Dat kan via:
Giro555 (samenwerkende hulporganisaties)
Rode Kruis
UNHCR (Verenigde Naties)

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×