Waarom kan de huurprijs van uw nieuwe buren anders zijn?

Huurprijzen van een sociale huurwoning kunnen verschillen. We begrijpen dat dit vragen kan oproepen en daarom leggen we graag uit hoe dat kan.

Hoe ontstaan verschillen in huurprijzen?
In de laatste jaren is de manier van het bepalen van de huurprijs veranderd. De huurprijs van een woning wordt bepaald door alle onderdelen van een woning punten te geven. Bijvoorbeeld de grootte van de slaapkamers, het aantal toiletten en of er een vlizotrap of vaste trap naar de zolder gaat. Al deze punten worden samen opgeteld in een puntenwaardering. De manier van het samenstellen van de puntenwaardering is de laatste jaren door de Rijksoverheid aangepast. Sinds een aantal jaar levert ook de hoogte van de WOZ-waarde punten op. De WOZ is de waarde van de woning die door de gemeente is vastgesteld. De WOZ-waarde kan dus elk jaar anders zijn. Door deze wijzigingen kunnen er verschillen in huurprijzen zijn.

Wat is de maximale huurprijs van een woning?
De Rijksoverheid stelt vast hoeveel huur je maximaal mag vragen voor een woning op basis van de puntenwaardering. Het aantal punten van uw sociale huurwoning bepaalt de maximale huurprijs. WoCom vindt het belangrijk dat de woningen betaalbaar blijven. Daarom wordt niet de maximale huur gevraagd, maar een lagere huurprijs.

Wanneer gaat een nieuwe huurprijs in?
Op het moment dat de huur wordt opgezegd, stelt woCom een nieuwe huurprijs vast voor de vrijkomende woning. Wijzigingen in het huurprijsbeleid gelden alleen voor nieuwe huurcontracten. Bestaande huurcontracten worden door woCom niet aangepast. Daarvoor geldt alleen de jaarlijkse huuraanpassing per 1 juli die in het contract staat.

Wilt u meer informatie over uw maximale huurprijs?
Op de website van de Huurcommissie kunt u een huurprijscheck uitvoeren. Meer informatie vindt u op www.huurcommissie.nl. Ook de website www.rijksoverheid.nl geeft meer informatie.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×