‘Van 3 tinten grijs naar kleurrijke ontmoetingsplek’

Seniore bewoners Marijkeplein apetrots op hun tweedehands-nieuwe huiskamer

Ook in Leende struikel je tegenwoordig over de duurzame bouwprojecten. Waar aannemers het echter over energiezuinige woningen, warmtepompen en zonnepanelen hebben, geven de seniore bewoners van het Marijkeplein invulling aan ‘duurzaamheid’ door het hergebruiken van materialen en meubels. Woensdag 16 juni openden ze -apetrots- de nieuw ingerichte, gezamenlijke ontmoetingsruimte van hún appartementencomplex. Samen met Stichting Verderest en woCom (de eigenaar van het gebouw) maakten ze van een grijze, verouderde ruimte een kleurrijke ontmoetingsplek voor alle bewoners. “Alles lijkt nieuw, maar heeft vaak al een leven achter de rug.”

In het appartementencomplex aan het Marijkeplein in Leende wonen de bewoners, ondanks hun leeftijd, nog steeds zelfstandig. Het merendeel is 75+, één bewoonster wordt binnenkort zelfs 100 jaar. Nu ze allen gevaccineerd zijn, kijken ze uit naar de activiteiten en kaartmiddagen in hun gezamenlijke huiskamer. Een ruimte die tot voor kort nog grijs en grauw was, totdat Marina Liebregts van Stichting Verderest er op bezoek was met Tiek van Santvoort, buurtbeheerder bij woCom. “De ruimte zag er nog net zo uit als in 1992 bij de oplevering. Erg verouderd en gedateerd. Ik zei nog gekscherend ‘drie tinten grijs’, maar meer kleuren dan zwart, donkerbruin en grijs zag ik niet,” weet Marina nog. Met haar stichting helpt ze woCom regelmatig bij het leegruimen van huurwoningen waarbij de erfenis wordt verworpen of als er geen nabestaanden zijn. Omdat de bruikbare spullen dan naar haar kringloopwinkels in Valkenswaards en Budel gaan, wilde Marina iets terug doen. Samen met bewoners en woCom ontstond het plan de ontmoetingsruimte op te knappen door hergebruik van afgedankte goederen.

Oud, maar kleurrijk
“Nadat alle oude gordijnen, meubels en vloerbekleding waren verwijderd, heeft woCom de ruimte opgeknapt, een nieuwe vloer gelegd en een boiler geïnstalleerd,” vertelt Tiek. “Je ziet het niet, maar de rest is allemaal tweedehands. De stoelen komen bijvoorbeeld van een restaurant. Andere spullen zijn uitgezocht bij de kringloopwinkel van Marina. En de gordijnen en tafelkleden zijn door een medewerkster van Verderest en bewoners zelf op maat gemaakt. Andere bewoners hielpen weer met poetsen.” De drie partijen zijn blij dat door hun samenwerking de ruimte er weer geweldig uit ziet. “En apetrots. Dat we dat met tweedehands spullen hebben gedaan. Er wordt dus niets onnodig weggegooid. Spullen die op leeftijd zijn, maar er nog als nieuw en heel kleurrijk uitzien. Net als wij eigenlijk haha”, meldt bewoonster Annie van der Linden lachend voordat ze koffie met gebak uitdeelt. “Want het is feest!”

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×