Sleutels voor eerste bewoners nieuwe, energieneutrale wijk Hazenwinkel

‘Binnen van de zon genieten’

In Hazenwinkel, de nieuwste buitenbuurt aan de rand van de wijk Brandevoort, genieten de bewoners vanaf vandaag ‘binnen’ van de zon. Niet omdat het daar zo lekker koel is. Dat ook, maar zij zien met deze zonnige dagen in hun woning de elektriciteitsmeter teruglopen. Vandaag kregen de eerste bewoners van 22 nieuwe, gasloze en energieneutrale woningen hun sleutel. Door de bouw van deze sociale (dus betaalbare) huurwoningen zorgt woCom ervoor dat deze wijk voor iederéén toegankelijk wordt. Ook voor de mensen met een wat kleinere beurs.

In het voor de rest nog kale Hazenwinkel vallen de woningen meteen op. Verdeeld over drie blokken: acht woningen voor 1- en 2-persoons-huishoudens en veertien ruimere gezinswoningen. De zon schijnt hard op één van de karakteristieke woningen aan de Faassenhoek. Terwijl nieuwe bewoners een voor een buiten hun sleutels ontvangen, kijkt de buurvrouw binnen al tevreden in haar meterkast. Want naast dat haar huis goed is voor het milieu, is het vooral goed voor haar portemonnee.

Energierekening fors lager
Naast betaalbaarheid wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema voor de woningcorporatie. “Deze woningen zijn gasloos en energieneutraal,” vertelt Arno Verhagen, projectleider bij woCom. “Een energieneutrale woning wekt bij gemiddeld verbruik evenveel energie op dan verbruikt wordt voor de verwarming, ventilatie, warm tapwater en verlichting.” De woning zit vol moderne technieken die dit mogelijk maken: hoog isolerende vloeren en daken, extra dichting van kieren, zonnepanelen op de daken, een ventilatiesysteem en een warmtepomp voor de verwarming en warm water. “De bewoners betalen daardoor alleen nog hun eigen energieverbruik. De energierekening is dus fors lager dan bij een reguliere woning.” Vandaag leverden we het eerste blok met 9 woningen op. De bewoners van de woonblokken aan de Baldewinushoek, van elk 7 en 6 sociale huurwoningen, krijgen in juni hun sleutel.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×