Rookmelders – vraag & antwoord

Vanaf 1 juli 2022 is het in woningen wettelijk verplicht om goedgekeurde rookmelders te hebben hangen. Gelukkig hoeft u daar als huurder niet zelf voor te zorgen: dat doet woCom voor u. Op deze pagina leest u de meest gestelde vragen en antwoorden over het plaatsen van rookmelders.

Rookmelders zijn onmisbaar in het brandveiliger maken van woningen. Alle (huur-)woningen in Nederland moeten op 1 juli 2022 voorzien zijn van rookmelders. De Rijksoverheid heeft dit verplicht gesteld voor gebouweigenaren van de bestaande woningen. Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen die gebouwd zijn vanaf 2003. Nu moeten dus ook woningen die voor die tijd gebouwd zijn, voorzien worden van rookmelders. Meer informatie: ‘Rookmelders straks ook verplicht voor bestaande bouw’

Meestal komt er een rookmelder op elke verdieping met verblijfsruimtes. De rookmelder wordt dan geplaatst in de vluchtroute. Dat is de route die u nodig heeft om de woning te verlaten: probeer de vluchtroute altijd vrij te houden. Rookmelders worden geplaatst in de volgende ruimtes:
• in de hal/gang (tegen plafond);
• op de overloop (tegen plafond) als er meer verdiepingen zijn;
• op de zolder (tegen de schuine kant) als er een zolder is die toegankelijk is met een vaste trap.
Let op: rookmelders worden NIET geplaatst in de volgende ruimtes:
• op de zolder als er een vlizotrap (geen vaste trap) naar de zolder is;
• in de woonkamer, keuken, douche en slaapkamers.

De rookmelders zijn van het merk Kidde, model 10Y29. Deze rookmelders zijn niet koppelbaar; dat betekent dat de geplaatste rookmelders niet met elkaar samenwerken en dat ze apart van elkaar reageren op rook. De rookmelders zijn optische rookmelders met een duurzame lithium batterij. De batterij gaat 10 jaar mee en is niet te vervangen. Als de batterij leeg is, zorgt woCom voor vervanging van de hele rookmelder.

Ja, de rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar. Wocom zorgt tijdig voor vervanging (met de dan geldende regels). Als een rookmelder eerder stuk gaat, vervangen we de rookmelder op dat moment.

Nee, de rookmelders zijn eigendom van woCom: ze moeten in uw woning blijven en u mag deze niet verwijderen. Als u ze wel verwijdert, bent u zelf verantwoordelijk voor de risico’s en voor de kosten om ze terug te plaatsen. Als u gaat verhuizen, controleren we of de geplaatste rookmelders aanwezig zijn.

Nee, en wij vervangen de door uzelf geplaatste rookmelders door onze, nieuwe en zorgvuldig geselecteerde rookmelders die nog 10 jaar meegaan.

Die mag u houden of afgeven aan de monteur. De monteur zorgt voor een milieuverantwoorde afvoering. U mag hem ook in een andere ruimte plaatsen voor extra beveiliging.

Ja, dit is verplicht en dus niet vrijblijvend. Bij rookmelders die huurders zelf geplaatst hebben, hebben wij namelijk geen zicht op de levensduur van het product én de batterij. WoCom kan er dan ook geen garantie op geven. Op de rookmelders die wij laten plaatsen, zit 10 jaar garantie.

Uitspraak rechter: huurder moet meewerken bij plaatsing rookmelders

Omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van onze huurders, bent u als huurder verplicht om mee te werken aan de plaatsing van de rookmelders door woCom. Het is niet alleen voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u meewerkt, maar ook voor die van uw buren. Bovendien kan uw inboedelverzekeraar of onze brandverzekeraar een schadevergoeding weigeren als bij brand blijkt dat er geen goede rookmelders in uw woning hangen. WoCom rekent daarom op uw medewerking.

Ja, maar niet meteen. Extra rookmelders neemt firma Saasen (de installateur) niet mee in de reguliere planning. U kunt wel een offerte van Saasen krijgen en de extra rookmelder(s) laten plaatsen na de zomervakantie 2022. U spreekt dit dan rechtstreeks af met Saasen, woCom blijft hierbuiten.

De rookmelder wordt gemonteerd met een kleine hoeveelheid montagelijm op de achterzijde van de montageplaat. Er wordt niet geboord, behalve als het echt niet anders kan.

Tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid rookmelders (1, 2 of 3 per woning). Bij afwijkende situaties kan het iets langer duren.

Roken is wel mogelijk, zolang u de rook niet rechtstreeks de rookmelder inblaast en de afstand tot de rookmelder groot genoeg is. Als u gaat barbecueën of gourmetten in huis, kunt u gebruikmaken van het rode beschermhoesje dat bij de rookmelder wordt bijgeleverd. U plaatst deze over de rookmelder, zodat er weinig tot geen rook de rookmelder in gaat. Andere tips vindt u in de gebruikershandleiding die u van de monteur heeft ontvangen. U vindt de handleiding ook hier.

WoCom heeft waarschijnlijk een foute inschatting gemaakt en u onterecht op de lijst gezet voor het plaatsen van rookmelders. In dat geval worden de rookmelders nu niet vervangen, maar pas bij de reguliere vervangingsronde. Het is fijn als u dit meldt via: rookmelders@wocom.nl. Dan belt de monteur niet voor niets bij u aan.

Nee, u krijgt een aankondigingsbrief van woCom, gevolgd door brief van firma Saasen met een voorstel voor een afspraak. Als het voorstel voor u niet uitkomt, kunt u een andere afspraak maken. In de brief van Saasen staat hoe u dat kunt doen.

WoCom schrijft alle huurders aan die een woning huren die ouder is dan 2003. Dit zijn duizenden woningen: het plaatsen van rookmelders in al die woningen duurt in totaal ongeveer een half jaar. Het kan dus zijn dat u pas over een paar maanden aan de beurt bent. Firma Saasen verdeelt de woningen die aan de beurt zijn zelf, per gemeente en per wijk. U krijgt altijd een aankondigingsbrief van woCom, gevolgd door een brief van Saasen.

Nee, neem dan telefonisch contact op met Saasen en maak een nieuwe afspraak. In het belang van de bescherming van de monteur en overige huurders die na u aan de beurt zijn.

Zo kunnen Saasen en woCom zien dat het werk is gedaan. Dit is ook nodig voor de verzekering.

Dit staat omschreven in de gebruikershandleiding die u van de monteur heeft ontvangen. U vindt de handleiding ook hier.

Geen probleem, u vindt deze ookhier online terug.

U kunt mailen naar Saasen via: rookmelders@saasen.com. Bellen naar Saasen kan via: 0492 – 79 26 22

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×