PaulusProject zorgt voor nieuwe energie in Someren-Noord

Oudere ‘doorstromers’ krijgen sleutel energiezuinige, levensbestendige huurwoning

In Someren-Noord bouwt woCom letterlijk aan de toekomst. Aan de Wevelsdaal (op de locatie van de voormalige Paulusschool) vallen ze gelijk op, de nieuwe energieneutrale nultredenwoningen. Acht sociale huurwoningen voor 55+-ers die graag alle woonvoorzieningen op de begane grond willen. Vandaag kregen de nieuwe bewoners hun sleutel.

Meneer en mevrouw Maas, beiden ‘rond de 70’, namen de allereerste sleutel in ontvangst. Na maar liefst 49 mooie woonjaren op De Stappert, stromen zij van hun eengezinswoning door naar een kleinere, levensbestendige woning. Hun eerste, en waarschijnlijk meteen ook laatste verhuizing nadat ze in 1972 gingen samenwonen. “Een beetje vreemd om uit onze vertrouwde straat weg te gaan, maar hier kunnen we samen oud worden.” De nieuwe woningen hebben namelijk alle voorzieningen op de begane grond. Hierdoor hoeven ze in principe niet naar boven, waar zich een 2e slaapkamer en de technische ruimte bevindt. Vandaar de naam nultreden. De woningen zijn energie-neutraal gebouwd, zonder gasaansluiting. Wel hebben ze een warmtepomp en zonnepanelen en zijn ze vooral heel betaalbaar.

Energierekening fors lager
Naast betaalbaarheid en beschikbaarheid, is duurzaamheid een belangrijk thema voor woCom. “De woningen zijn van binnen supergroen,” vult Harrie van Rut, projectleider bij woCom, de bewoners aan. “Een energieneutrale woning wekt bij gemiddeld verbruik evenveel energie op dan verbruikt wordt voor de verwarming, ventilatie, warm tapwater en verlichting. De bewoners betalen daardoor alleen nog hun eigen energieverbruik. De energierekening is dus fors lager dan bij een reguliere woning.”

Doorstroming bevorderen
WoCom bouwde de woningen omdat er in Someren veel behoefte is aan kleine seniorenwoningen. Om de doorstroming te bevorderen, en daardoor grotere huurwoningen vrij te maken voor starters en gezinnen, kregen 65+-ers uit de gemeente Someren voorrang bij de eerste toewijzing. Iets waar Bewonersraad de Pan zich hard voor maakte. En waar vooral ook de volgende bewoners van de huurwoning aan De Stappert erg blij mee zijn.

Woonzorgvoorzieningen
De nultredenwoningen zijn onderdeel van het PaulusProject, waarin gemeente Someren, woCom, ORO en Kempenhaege gezamenlijk werken aan de herontwikkeling van de voormalige Paulusschoollocatie en de Pauluskerklocatie in Someren-Noord. In de twee woonzorgvoorzieningen, die woCom voor beide zorgorganisaties bouwt aan de Dr. Eijnattenlaan, trekken naar verwachting in juni de bewoners in.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×