Jaarlijkse huuraanpassing – veelgestelde vragen

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huur van uw woning aan. Dit doen wij om onze dienstverlening aan u goed uit te kunnen blijven voeren. Jaarlijks ontvangt u vóór 1 mei een schriftelijke aankondiging van uw huuraanpassing per 1 juli van datzelfde jaar.

Huuraanpassing 2023
WoCom past de huur jaarlijks aan. Jarenlang was de huurverhoging gelijk aan het inflatiecijfer, of lager. De inflatie is nu echter zo hoog dat het ministerie van
Volkshuisvesting besloten heeft om de huuraanpassing te baseren op de loonontwikkeling min 0,5%. Dit betekent dat de huren gemiddeld met 2,6% stijgen. Bij huurders die in een woning wonen met een hoog energielabel (E, F of G) stijgt de huur niet tot het moment dat hun woning in een gunstiger energielabel dan E valt.

Huurverlaging
In de Nationale Prestatieafspraken is afgesproken dat huurders in 2023 een huurverlaging krijgen als hun inkomen lager is dan 120% van het sociaal minimum. De inkomensgrenzen zijn:
• Eenpersoonshuishoudens tot AOW-leeftijd: € 23.250 per jaar
• Meerpersoonshuishoudens tot AOW-leeftijd: € 30.270 per jaar
• Eenpersoonshuishoudens vanaf AOW-leeftijd: € 24.600 per jaar
• Meerpersoonshuishoudens vanaf AOW-leeftijd: € 32.730 per jaar
De huur wordt dan verlaagd naar € 575,03.

Wat moet u doen om voor een huurverlaging in aanmerking te komen?
U hoeft hier voor niets te doen. U krijgt eind mei, uiterlijk 1 juni, vanzelf bericht van ons als u hiervoor in aanmerking komt. Klik hier voor meer informatie.

Veelgestelde vragen én antwoorden over de huuraanpassing
We hebben de meest voorkomende vragen met antwoorden voor u op een rij gezet.
Klik hier voor het overzicht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×