Energiebesparing

We streven naar een flinke energiebesparing op de hele woningvoorraad in de komende jaren: gemiddeld energielabel B. Dat willen we vooral bereiken met het isoleren van muren, vloeren en daken.

U kunt zelf ook het nodige doen. Met onderstaande tips bespaart u op uw energierekening.

  • Zet de verwarming een graadje lager. Stel de thermostaat een graadje lager in. Zo bespaart u gemiddeld zeven procent op uw stookkosten.
  • Zet de verwarming eerder uit. Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen op 15 graden.
  • Maak een rondje door het huis. Sluit kieren af waardoor warmte ontsnapt. Bijvoorbeeld de brievenbus. Blijf wel 24 uur per dag zorgen voor een goede ventilatie
  • Was met een volle trommel Zorg dat de wasmachine vol is en was op zo laag mogelijke temperaturen. Wassen op 60º kost twee keer zoveel energie als wassen op 40º. En op 90º zelfs drie keer zoveel. Veel wasmiddelen werken uitstekend op 30º of 40º.
  • Laat ‘s zomers de was buiten drogen. Wasdrogers zijn echte energievreters. Met een droger met het A-label bespaart u bijna € 90,- per jaar ten opzichte van een C-label. Door bij mooi weer de was buiten te hangen, bespaart u extra.
  • Zet uw computer, televisie en dvd-speler helemaal uit. Al deze apparaten slurpen energie als ze stand-by staan. Zet de apparaten helemaal uit en gebruik de stand-by knop zo weinig mogelijk.
  • Gebruik spaarlampen of led-lampen in plaats van gloeilampen. Vooral op plaatsen waar langdurig licht brandt. Vindt u spaarlampen duur? Toch bespaart u gemiddeld, ondanks de hogere aanschafkosten, € 85,- per jaar door al uw gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Ze gebruiken maar liefst 80% minder stroom en gaan ook nog eens acht keer langer mee dan een gewone gloeilamp.
  • Koop energiezuinige apparatuur. Denk bij het kopen van nieuwe apparatuur aan het energieverbruik. De energiewijzer van het energiebedrijf helpt u bij de keuze van zo energiezuinig mogelijke apparatuur, zoals afwasmachine, diepvriezer, koelkast, wasmachine enz. Apparaten met het A++-label zijn het zuinigst.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop. U doucht met een waterbesparende douchekop even comfortabel als met uw oude, maar u verbruikt bijna de helft minder water.

Meer hierover en andere besparingstips vindt u op www.milieucentraal.nl.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×