Eenmalige huurverlaging 2021: goed nieuws voor veel huurders

Huurders met een sociaal huurcontract en een laag inkomen kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering in september bekend gemaakt op Prinsjesdag. We leggen graag uit hoe deze eenmalige huurverlaging werkt. Het belangrijkste: als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen.

Waarom een eenmalige huurverlaging?
De meeste huurders in een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. WoCom houdt daar bij het toewijzen van woningen al rekening mee. Dit heet ‘passend toewijzen’ aan huurders met een laag inkomen. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen is gedaald. Of doordat zij in de woning kwamen wonen voordat passend toewijzen was ingevoerd. Daarom kunnen deze huurders in 2021 een eenmalige huurverlaging krijgen. Dat is goed nieuws voor onze huurders en wij zetten ons daar graag voor in.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u automatisch bericht van ons
Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van:
• uw huur;
• uw (gezamenlijk) inkomen;
• en de samenstelling van uw huishouden.
Verderop in dit artikel ziet u in het plaatje wat de precieze voorwaarden zijn. Als u in aanmerking komt, dan krijgt u in maart 2021 automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel mensen u in huis woont, horen wij van de Belastingdienst. Hoeveel huurverlaging u precies krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto (kale) huurprijs.

Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar krijgt u in maart geen bericht van ons?
Dan kan het zo zijn dat uw netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat en/of dat uw (gezamenlijk) inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. De Belastingdienst kijkt namelijk naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2019.
Heeft u vanaf 2020 een inkomensdaling gehad, waardoor u al minstens 6 maanden een lager inkomen heeft dan de inkomensgrens? Misschien komt u dan toch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. In dat geval kunt u zelf een verzoek tot huurverlaging aanvragen bij woCom.

De eenmalige huurverlaging 2021 in het kort:
• Als u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging, dan krijgt u in maart 2021 vanzelf bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen.
• Ontvangt u in maart geen bericht van ons? Dan kan het zo zijn dat uw netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat en/of dat uw (gezamenlijk) inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. Is uw (gezamenlijk) inkomen vanaf 2020 gedaald? In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Let op! Het inkomen betreft het bruto inkomen.

Let op! Het inkomen betreft het bruto inkomen.

Zelf aanvragen
Heeft u langer dan een half jaar een inkomensdaling ervaren in 2020 of 2021? Of valt u met uw inkomen en huur in
de tabel hierboven? Dan kunt u per brief een aanvraag indienen bij woCom (Postbus 36, 5710 AA Someren).
Om de aanvraag te kunnen beoordelen hebben wij het volgende van u nodig:
1. De brief met de aanvraag.
2. Een door u ondertekende huishoudverklaring.
3. Inkomensgegevens over 6 aaneengesloten maanden van alle leden van uw huishouden vanaf 27 jaar.

Goed om te weten
• Is uw netto huur lager dan € 633,25? Dan komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
• Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning.
• De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.
• Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee bij de berekening van het gezamenlijke inkomen per huishouden.
• In het voorstel, dat huurders van woCom ontvangen, staat wanneer de eenmalige huurverlaging precies ingaat.

Heeft u nog vragen?
Klik hier om de pagina met antwoorden op veelgestelde vragen te openen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice.

Downloads
Aanvraagformulier eenmalige huurverlaging 2021
Formulier huishoudverklaring

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×