Het ‘witte dorp’ van Brandevoort kleurt groen

Bewoners bezoeken eerste gasloze, energieneutrale huurwoningen van Liverdonk

In het witte dorpje van Brandevoort, het wijkdeel Liverdonk, worden binnenkort de eerste groene huurwoningen opgeleverd. De nieuwe bewoners van 17 gasloze en energieneutrale woningen bezochten afgelopen woensdag voor het eerst hun nieuwe woning.

Eén van de bewoonsters kijkt uit naar het moment dat ze in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. “Dat vind ik een prettig idee. Dat je niet van de wereld afhankelijk bent. Dat je gewoon je eigen erf kunt bedruipen.” Zij komt te wonen in één van de karakteristieke witte gezinswoningen aan de Bockendonck, waarvan de bouwstijl is geïnspireerd op het idyllische witte dorp Thorn in Midden-Limburg. “De woning wordt nog wit, net als het merendeel van de woningen in onze wijk, maar het voelt vooral heel groen. Met mijn woning lever ik een bijdrage aan een beter milieu.” Net als de overige toekomstige bewoners ziet zij vandaag haar woning voor het eerst van binnen. Om de maten op te nemen voor de gordijnen en vloer. En om kennis te maken met de nieuwe buren. Jong en oud, gezinnen met kinderen en starters. Want naast de twaalf gezinswoningen voor drie of meer personen, worden in juli ook de vijf een/tweepersoonswoningen opgeleverd.

Energierekening fors lager
Naast betaalbaarheid en beschikbaarheid, is duurzaamheid een belangrijk thema voor de woningcorporatie en de gemeente Helmond. “De meeste woningen worden van buiten gewoon wit, maar van binnen zijn ze supergroen omdat ze energieneutraal zijn en gasloos,” vult Arno de bewoonster aan. “Een energieneutrale woning wekt bij gemiddeld verbruik evenveel energie op dan verbruikt wordt voor de verwarming, ventilatie, warm tapwater en verlichting.” De woning zit vol moderne technieken die dit mogelijk maken: hoog isolerende vloeren en daken, extra dichting van kieren, zonnepanelen op de daken, een ventilatiesysteem en een warmtepomp voor de verwarming en warm water. “De bewoners betalen daardoor alleen nog hun eigen energieverbruik. De energierekening is dus fors lager dan bij een reguliere woning.”

De komende maand worden de woningen afgewerkt. In juli ontvangen de bewoners de sleutels.

 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×