Goed voor het milieu en uw portemonnee!

In Nederland zijn er nog zo’n 3 miljoen oude koel-vriesapparaten zijn, die sterk vervuilend zijn, veel energieverbruiken én heel goed gerecycled kunnen worden. De landelijke actie koelkastinruilen.nl speelt hier op in. Ruilt u in mei of juni uw oude koelkast of vriezer in tegen een nieuw, energiezuinig exemplaar? Dan krijgt u van de winkel of webshop 35 euro retour.

Oude koelkasten, vriezers en koel-vries combinaties worden ingezameld, omdat deze goed kunnen worden gerecycled. De grondstoffen van deze oude apparaten worden dan benut voor nieuwe. Dit is duurzamer dan het delven van nieuwe grondstoffen. Mensen die hun oude koelkast of vriezer inleveren, krijgen van de winkel of webshop 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Waarom inleveren?
– Met de juiste inzameling van oude koelkasten en vriezers kunnen we in Nederland 0,4 megaton uitstoot CO₂ besparen. Veel oudere koelkasten en vriezers bevatten nog de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze zeer sterke broeikasgassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten.
– Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel zuiniger. De oude koelkast inleveren is dus niet alleen beter voor de volksgezondheid en het klimaat, maar op termijn ook voor de portemonnee. Vergeleken met moderne varianten verbruiken oudere, minder energiezuinig ontworpen koelkasten zo’n 220 kWh per jaar méér. Met de energieprijzen van begin 2022 is dit bijna 80 euro op jaarbasis.
– Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven.

Kijk voor meer informatie, voorwaarden en details op www.koelkastinruilen.nl.

 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×