Energiezuinige woningen Nieuwstraat bereiken hoogste punt

Woningcorporatie woCom zorgt voor ‘doorstroming’ aan Budels kruispunt

In Budel kent iedereen het kruispunt Nieuwstraat – Burgemeester van Houtstraat. Velen komen hier langs als ze naar winkels of werk gaan. Onlangs stond echter niet de doorstroming van fietsers en auto’s centraal, maar de doorstroming van senioren. Aan dit kruispunt bereikte woCom het hoogste punt van haar nieuwbouw: vijftien sociale huurwoningen voor een- en twee-persoonshuishoudens. Een deel daarvan zijn levensloopbestendige ‘nultreden’woningen, gericht op senioren. Om ervoor te zorgen dat oudere woningzoekenden in hun dorp of gemeente kunnen blijven wonen, krijgen zij bij de nultredenwoningen voorrang wanneer zij een huurwoning achterlaten en aan de minimale leeftijdseis voldoen. Door deze voorrangsregeling kunnen Cranendonckse ouderen doorstromen naar een woning die beter aansluit op hun wensen of gezinssituatie én komen er in Cranendonck grote gezinswoningen vrij.

Op de locatie van het voormalige garagebedrijf Verhoeven bouwt woCom op dit moment energiezuinige woningen. Vijf seniorenwoningen met een kleine voor- en achtertuin en alle voorzieningen op één verdieping en daarboven nog eens tien maisonnettewoningen voor starters. Naast betaalbaarheid en beschikbaarheid, is duurzaamheid een belangrijk thema voor de woningcorporatie. “We bouwen hier energiezuinig,” vertelt Marcel Stouten, projectleider bij woCom. “Zo hebben alle woningen een warmtepomp en zonnepanelen, en geen gasaansluiting meer. Dat is niet alleen beter voor het milieu, de bewoners hebben daardoor minder energieverbruik en dus een lagere energierekening. Dat gaan ze in hun portemonnee merken.”

Doorstroming bevorderen
WoCom bouwt de woningen omdat er in Cranendonck veel behoefte is aan kleine seniorenwoningen. Om de doorstroming te bevorderen, en daardoor grotere huurwoningen vrij te maken voor starters en gezinnen, kregen 65+-ers uit de gemeente Cranendonck voorrang bij de eerste toewijzing. Iets waar Bewonersraad de Pan zich hard voor maakte. Alle woningen zijn inmiddels via Wooniezie toegewezen.
De nieuwe bewoners krijgen naar verwachting in juli hun sleutel. Vanwege de coronamaatregelen werd het hoogste punt ditmaal klein gevierd met een traktatie voor de bouwvakkers.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×