‘Binnen van de zon genieten’

Sleutels voor bewoners eerste gasloze, energieneutrale huurwoningen Liverdonk

In Liverdonk, het witte dorpje van Brandevoort, genieten de bewoners vanaf vandaag ‘binnen’ van de zon. Niet omdat het daar zo lekker koel is. Nee, zij zien met deze zonnige dagen in hun woning de elektriciteitsmeter teruglopen. Vandaag kregen de eerste bewoners van 17 nieuwe, gasloze en energieneutrale woningen hun sleutel. De sociale (dus betaalbare) huurwoningen zijn ontwikkeld door woCom, dat ook in brede zin kijkt naar verduurzaming van haar woningbestand.

De zon schijnt hard op één van de karakteristieke witte gezinswoningen aan de Bockendonck, waarvan de bouwstijl is geïnspireerd op het idyllische witte dorp Thorn in Midden-Limburg. Terwijl de nieuwe bewoners worden rondgeleid, kijkt de buurman van een kleinere een/tweepersoonswoning tevreden in zijn meterkast. Want naast dat zijn huis goed is voor het milieu, is het vooral goed voor zijn portemonnee.

Energierekening fors lager
Naast betaalbaarheid wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema voor de woningcorporatie. “Deze woningen zijn gasloos en energieneutraal,” vertelt Arno Verhagen, projectcoördinator bij woCom. “Een energieneutrale woning wekt bij gemiddeld verbruik evenveel energie op dan verbruikt wordt voor de verwarming, ventilatie, warm tapwater en verlichting.” De woning zit vol moderne technieken die dit mogelijk maken: hoog isolerende vloeren en daken, extra dichting van kieren, zonnepanelen op de daken, een ventilatiesysteem en een warmtepomp voor de verwarming en warm water. “De bewoners betalen daardoor alleen nog hun eigen energieverbruik. De energierekening is dus fors lager dan bij een reguliere woning.”

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×